Stimati utilizatori ai forumului, am vazut si eu ca a fost promulgata o modificare a "Codului consumatorului" (legea 296 / 2004) in care la articolul 84 spune asa:
Art. 84. - Dreptul consumatorului la denunţarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrâns de nicio clauză contractuală sau înţelegere între părţi, în cazurile prevăzute de lege, aceasta fiind considerată nulă de drept. Drepturile părţilor referitoare la o justă despăgubire nu vor fi afectate în cazul denunţării unilaterale.
Costurile de citire a repartitoarelor (si de listare a unui simplu raport) sunt dupa cum stiti - mult peste limita bunului simt (5 RON / apartament - nu mai spun firma) lumea are putini bani, si este important sa vedem ce putem face impotriva acestor contracte.
Daca Adunarea Generala hotaraste rezilierea/denuntarea contractului si va asumati riscul suportarii c/v unor cheltuieli privind un eventual litigiu/daune-interese, dupa caz, puteti intreprinde acest demers.
Notificati prestatorul de servicii despre rezilierea/denuntarea contractului, precizandu-va pozitia in raport de dispozitiile art. mentionat de dvs. si veti vedea clar, punctul de vedere al acestuia.Reveniti cu informatii.:)
Vreau sa va fac niste precizari pe care sa le aveti in vedere atunci cand porniti actiunea de reziliere:
- Asa cum a spus @cermak gruianu acest lucru trebuie hotarat de majoritatea proprietarilor, specific eu, detinatori de repartitoare (nu majoritatea proprietarilor din bloc).
- Trebuie facuta aceasta actiune pe scari - sunt scari unde proprietarii vor aceasta reziliere, alte scari unde nu s-ar dori rezilierea.
Datele furnizate de repartitoare sunt proprietatea firmei prestatoare pe durata contractului. Daca renuntati la acest contract prin care, in fond, vi se cere comision de calcul a caldurii va trebui sa renuntati si la folosirea repartitoarelor.
Probabil n-o veti face si veti incerca sa va calculati singuri caldura. In cazul acesta firma prestatoare va avea grija sa ceara in instanta - unde veti ajunge mai mult ca sigur - o despagubire care sa acopere comisionul pe care l-ati fi platit pe durata contractului, daca nu chiar mai mare tocmai in baza folosirii datelor, proprietate privata a firmei.
(5)Repartizarea costurilor pentru încălzire utilizând indicaţiile repartitoarelor de costuri efectuate de către persoane fizice sau juridice neautorizate, atrage după sine nulitatea de drept a repartizării, respectiv a cotelor de încălzire ce revin proprietarilor apartamentelor sau spaţiilor cu altă destinaţie şi nu constituie bază legală pentru determinarea consumului în vederea stabilirii cuantumului ajutorului lunar pentru încălzire acordat conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului
nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, precum şi a unor facilităţi populaţiei pentru plata energiei termice, cu modificările şi completările ulterioare.
(6)În cazul în care repartizarea s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor în vigoare, cuantumul ajutorului lunar pentru încălzire se face pe baza unei repartizări care nu ţine cont indicaţiile repartitoarelor de costuri pentru încălzire.
(7)Dacă în perioada de exploatare a repartitoarelor de costuri nu mai este îndeplinit procentul de contorizare stabilit de actele normative în vigoare, caurmare a renunţării unor proprietari la repartizarea consumurilor pe baza repartitoarelor de costuri, aceste spaţii sunt considerate fără repartitoare, unităţile de consum alocate pentru aceste spaţii calculându-se conform prevederilor
prezentei Norme tehnice - Ord.343/13.07.2010 A.N.R.S.C.